Oldalak

2010. december 10., péntek

Zabpelyhes keksz csokival és kókuszreszelékkel

A múlt hét végén vettem egy kókuszt Beatbull friss kókuszdiós receptjén fellelkesülve. Sajnos az egész ládában talán ez volt az egyetlen, amelyik nem volt ránézésre romlott. Bár penészt még nem láttam rajta, felbontás után rögtön rájöttem, hogy jócskán túlérett. Így a kókuszvizet nem is tudtam felhasználni (friss kókuszdióban a kókuszvíz állítólag édeskés... az enyémben meg keserű, savanyút találtam). De a húsa finom volt. Így lett belőle kókusztej. A megmaradt kicsavart reszeléket nem dobtam ki (bár nem olyan finom, mint az a kókuszreszelék, amit ilyen módon nem gyötrünk), hanem tepsibe terítettem, kiszárítottam és belekevertem a kekszbe.

Hasonlóan járt egy csokimikulás is. Szegény először megolvadt az ablakba, utána megdermedt a hűtőben végül pedig TündérFi apró darabokra törte. Ahelyett, hogy, megette volna. Pedig igazi tejcsokiból készült, nem ám a vacak kakaómassza. Évente egy mikulást kap, mellé sok gyümölcsöt. a gyümölcs elfogyott a miki megmaradt. Így a végén, miután többször megkérdeztem kéri-e és nemleges választ kaptam, az is belekerült a sütibe.
Mikor már majdnem kész volt a keksz (éppen sült) megjelent TündérFi:"Hol a mikulás?"- nagy kerek szemeket meresztett- "Megeszem." Amikor megmondtam, hogy a sütiben sül az én okos kisfiam krokodilkönnyekkel jutalmazta őszinteségemet. Erre én megsajnáltam és nekiadtam az én csokimikulásomat, amit nekem hozott a Télapó. Megnyugodott, és nekiállt azt is apróra tördelni... :) Azóta is itt vár a konyhapulton egy tányérban, hátha megeszi valaki... Ha Apája hazaér biztosan elfogy. ;)

15 dkg vaj
12 dkg cukor (vagy méz)
1 közepes tojás
15 dkg zabpehely
10 dkg liszt
1 kiskanál fahéj
fél kiskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1 kókusz reszelve (kb egy marék kókuszreszelék)
4 dkg tejcsokoládé (késsel apróra vágva)

A vajat először a cukrot, maja a tojást hozzáadva habosra keverem. A többi hozzávalót egy másik tálban összekeverem, majd hozzáadom a vajas masszához. Alaposan összedolgozom és mogyorónyi golyókat formázok belőle, amiket egymástól 1 centis távolságban sütőpapírral bélelt tepsibe teszek és villával ellapítom.
200°C-on 15 perc alatt kész.

Nagyobb keletje volt, minta a csokoládétélapónak. :)

2 megjegyzés:

  1. Hát akkor ide írom.
    Boldog békés karácsonyt kívánok még egyszer és boldog újévet az egész családnak! :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük szépen! :) Viszont kívánunk minden szépet és jót! :)

    VálaszTörlés