Oldalak

2011. október 13., csütörtök

Rizskoch




Azt hiszem annál nagyobb dicséret nem érhet egy háziasszonyt sem, amikor a férje (vagy vendége), azt mondja az ételre, hogy még annál is finomabb, amit az anyukája készít.
Büszkén hallottam, amikor Barna ezt mondta a rizskochomról.
Nem száraz, nehéz téglaszerű sütemény lesz, mint a menzán, hanem egy nagyon könnyű, felfújt.

Hozzávalók 30x18 cm-es tálhoz

25 dkg rizs
1 l tej
10 dkg cukor
4 dkg vaj
1 ek liszt
3 nagy, egész tojás
vaj és zsemlemorzsa

A rizst a tejjel és cukorral fel teszem főni, mikor felforr lefedem és letekerem takarék lángra. Néha megkeverem. Amikor a rizs közepe még kemény, de már félig megfőtt elzárom alatta és fedő alatt hagyom, hogy teljesen megpuhuljon és beszívja az összes tejet.
Megvárom, amíg langyosra hűl, akkor hozzákeverem a kis kockákra vágott vajat, lisztet és a tojások sárgáját. A tojások fehérjét kemény habbá verem. A hab harmadát hozzákeverem, a maradék habot két részletben óvatosan forgatom hozzá. Egy kivajazott, morzsával vékonyan megszórt tálba öntöm. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütöm, vagy amíg a teteje kezd megpirulni. Lekvárral tálalom.


2011. október 10., hétfő

Mandulás morzsában sült fogas


Nagyon szeretem a halat és próbálom a lehető legváltozatosabban elkészíteni. Egy ilyen egyszerű variációval a gyerekeket is könnyen meg lehet nyerni, ráadásul nagyon mutatós a végeredmény. Bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét.

Hozzávalók 2 és fél személyre

3 fogasderék
5 dkg zsemlemorzsa
4 dkg hideg vaj
6 csipet szárított kakukkfű ( vagy 10 -12 ág friss)
2 nagy gerezd fokhagyma
2 marék szeletelt mandula
só, bors

Én mirelit halfilét használtam, azt először fel kell engedni, konyhai törlővel leitatni a nedvességet. Ha van friss fogas, akkor ez a lépés kimarad.
A halat bedörzsölöm sóval és borssal és egy tűzálló tálba teszem. A zsemlemorzsát a vajjal, fokhagymával és kakukkfűvel késes robotgépbe teszem és összedolgozom. Hozzákeverek egy csipet sót és a szeletelt mandulát. A morzsás keveréket egyenletesen elosztom a haltörzseken.
220 fokos sütőben 10 percig sütöm lefedve, majd még 10 percig fedő nélkül.

2011. október 8., szombat

Trikolor tészta paradicsommal és tonhallal


Mindenki tudja, akinek van gyermeke, hogy ha boltba megyünk a vele, akkor ott biztosan kérni fog valamit. Általában lebeszélem a fiamat a kért termékről, de ez most nekem is megtetszett. Szilárdom ugyanis fél kiló tésztát szemelt ki, aminek a csomagolásán hatalmas betűkkel hirdetik, hogy BIO a piros és a zöld színt pedig paradicsom-, cékla ill. spenótporral érik el. Így most kivételt tettem és megvettem.

Hozzávalók 2 főre

25 dkg tészta
2 gerezd fokhagyma
2 kicsi tonhalkonzerv (olajban eltett)
20-25 db koktélparadicsom
fél citrom leve
csipet só
bors
ízlés szerint zöldfűszer

A tésztát sós vízben kifőzöm, közben elkészítem a szószt.
A tonhalkonzervekről nagyjából lecsepegtetem az olajat egy serpenyőbe. A fokhagymákat késpengével meglapítom és az olajba dobom. A koktélparadicsomokat megmosom, leszedem a száráról, elfelezem. A serpenyőbe teszem a paradicsomokat, kicsit pirítom, hozzáadom a halat. Sózom, borsozom, ízlés szerint fűszerezem. Pár percig a serpenyőben melegítem, kevergetem. Amikor a paradicsomok megfonnyadtak leveszem a tűzről, meglocsolom citromlével. Aki nem szereti a fokhagymát az halássza ki és dobja a kukába. (Nálunk Barna szereti, szóval én kihalásztam, és a tányérjára tettem.)


Karamellás bonbon


Már régóta izgat a téma, hogyan lehet otthon bonbonokat készíteni. Most kipróbáltam. Nagyon finomak lettek és igazán tetszett a családnak, hogy ilyet is tudok itthon készíteni. Nem annyira macerás, mint amilyennek gondoltam.
A karamellatölteléket ez alapján a recept alapján készítettem.

12 db bonbonhoz

100 g min. 60%-os étcsokoládé

65 g cukor
65 g tejszín
10 g vaj
15 g méz
1 kis csipet só

A csokoládét kockákra törtem, két harmad részét, folyamatosan kevergetve gőz fölött megolvasztottam.
(Egy kis lábasban kb. 2 ujjnyi vizet felforraltam, majd visszavettem a lángot, hogy csak gyöngyözzön. Egy másik tálat a forró vizes lábas tetejére tettem, ami pont ráillik, kint egy fedő, de nem ér a vízbe. Ebbe tettem a csokit.)
Leveszem a gőzről a felolvadt csokoládét és hozzáadom, a maradék egy harmad részt. Addig keverem, amíg az egész fel nem olvad.
Egy szilikon jégkockatartót és egy műanyagszőrű vastag (1/2-es) festőecsetet készítek elő. A felolvadt csokival kikenem a szilikonforma mélyedéseit. Beteszem (a formát) a hűtőbe néhány percre, hogy a csoki megdermedjen.

A töltelékhez a cukrot vastag aljú edényben karamellizálom, majd hozzáöntöm a tejszínt. (Vigyázat fröcsöghet) Addig kevergetem, amíg a hideg tejszín miatt megszilárdult karamell feloldódik. (Türelmesnek kell lenni. Nagyon.) Ekkor hozzáadom a vajat, sót és mézet és tovább főzöm kis lángon, amíg homogén, sűrű masszát kapok. Hagyom kissé hűlni, közben többször megkeverem.

A biztonság kedvéért kenek még egy réteg csokit a szilikonformába, majd visszateszem a hűtőbe. Amikor ez a réteg is megdermedt, egy kiskanál segítségével kb. 2/3-ig töltöm a krémmel. Megint beteszem a hűtőbe. Amikor a karamell megdermed egy (kis)kanállal csokit csorgatunk a tetejére (ha kell előtte melegítsük újra gőz fölött a csokit) és egy spatulával simítsuk el ill. húzzuk le a felesleget a bonbonok közötti részről. Újra betesszük a hűtőbe.
Ha megdermedt kézzel óvatosan ki lehet nyomni a formából a kész bonbonokat.

Megjegyzés: Éjszakára a hűtőben hagytam (este készült) és csak reggel nyomtam ki a formából. Ekkor a karamelltöltelék kő kemény volt. Pár perc alatt szobahőmérsékleten ehetőre melegedett.
Szobahőmérsékleten tárolható, de nem tudom meddig, mert nálunk 15 perc alatt elfogyott.