Oldalak

2013. június 28., péntek

Pizzás csiga




Mivel most éppen szünetel a tomboló 40 fokos kánikula, a héten újra megjött a kedvem a sütögetéshez.
Készítettem is tegnap 2 nagy tepsi kakaós csigát. Aminek akkora sikere volt itthon, hogy megint csigát kértek a gyerekek. Mivel a változatosság az unalom ellenszere, úgy gondoltam ezúttal pizzás töltelékkel készítem.
Nem akartam nagyon bonyolítani a saját dolgomat, ezért a csiga tésztája most egy sima kenyértészta lett.
A töltelékbe viszont hiányzott egy kevés sonka, ami sajnos most nem volt itthon.
Ha valakinek van vagy direkt ehhez vásárol be, feltétlenül tegyen bele egy kis sonkát! Például néhány szelet prosciutto crudot. A tetejére pedig nyugodtan mehet reszelt sajt. Az már igazi turbó változat! :)
Én délelőttönként nem tudok egyszerűen elszaladni a boltba, mert a férjem nincs itthon. Három gyereket meg nem mindig van kedvem felpakolni. Így marad a közeli mini Abc, ott viszont nincsen ilyesmi.
Prosciutto? Ugyan! Örülök, ha lecsókolbászt kapok!
Szóval ez most egy minimál verzió. Ami semmit nem von le az élvezeti értékéből.

Kb. 15 nagy csigához

Tészta

50 dkg (BL 80-as) liszt
2 dkg élesztő
3 dl víz
1,5 teáskanál só

Töltelék

1 dl paradicsompüré
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál oregánó (morzsolt, szárított)
só, bors ízlés szerint (nálam 2 csipet só, késhegynyi bors)

A tésztát addig gyúrtam, dagasztottam, amíg rugalmas, sima felszínű, kéztől elváló nem lett. Akkor konyharuhával letakarva hagytam, egy kilisztezett tálban, duplájára kelni (kb. 50 perc-1 óra).
Amikor duplára kelt, óvatosan átgyúrtam és hagytam 10 percig pihenni, hogy könnyebb legyen kinyújtani.
Lisztezett deszkán 3 mm-es téglalapra nyújtottam.
Összekevertem a töltelék hozzávalóit és rákentem. Utána, a lehető legszorosabban, feltekertem.
Egy frissen élezett késsel 2 cm-es darabokra vágtam az így kapott tekercset. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam a csigákat.
30 percig hagytam, hogy újrakeljen.
180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt sültek készre.

Sült cukkini krémleves



A gyerekeim új kedvence.
Szilárd konkrétan azt mondta, hogy ez a legfinomabb leves, amit valaha evett. Ezt el is hinném, ha nem mondá olyan gyakran. :) Szerencsére nem válogatós, ahogyan a testvérei sem. Így elég könnyű a kedvükben járni.
Csupán egyetlen dologra kell odafigyelnem. Mégpedig arra, hogy mindig legyen desszert.

Igazán jól esik a héten tomboló lehűlésben ez a meleg leves. Legalábbis nekünk.
Különben  forróságban, hidegen is finom lehet.

1 kg cukkini
1 fej vöröshagyma
2-3 ek olaj
1 l húsleves

A cukkinit meghámoztam, kis kockákra vágtam. A hagymát nagyon apróra szeltem. Az olajon üvegesre pirítottam a hagymát, utána hozzáadtam a cukkinit. Addig sütöttem, folyamatosan kevergetve, amíg áttetsző lett és megpuhult. Felöntöttem húslevessel, felforraltam és addig főztem amíg a cukkini teljesen puha nem lett.
A tűzről levéve merülőmixerrel krémesre turmixoltam. Megkóstoltam, hogy elég sós-e.
Petrezselyemlevéllel díszítve tálaltam.