Oldalak

2015. szeptember 21., hétfő

Segítsüti - Mázas teasütemény


Ma indul az őszi Segítsüti árverés! A 30 gasztroblogger idén is nagyon kitett magáért, fantasztikus süteményeket bocsátanak licitre. Az árverés most szeptember 24-én 16:00-kor zárul, addig pedig hajrá, le ne maradjatok a kiszemelt süteményről! A licitálás pontos menete ezen a honlapon olvasható.
Ez alkalommal a Mosoly Alapítvány a támogatott. Hogy mit is csinálnak ők? Ingyenes mese-, és művészetterápiát, illetve élményprogramokat szerveznek, azoknak a gyerekeknek, akik hosszú kórházi kezelésre szorulnak. Így varázsolják rövidebbé és kellemesebbé a kórházi benntartózkodást. Nekem három gyermekem van, és egyikük néhány éve, három vagy négy napot töltött a kórházban. Majd megszakadt a szívem. Annyi színezőt, mesekönyvet, új játékot azóta sem kapott ilyen rövid időn belül, mint akkor. Azt hittük, sosem telik el az a néhány nap, amíg ott kellett lennie.
Azoknak a gyerekeknek, akiket a Mosoly Alapítvány támogat, heteket, hónapokat kell a kórházban tölteniük. Szerintem nagyszerű az, amit csinálnak, mert a lelki gyógyulás ugyan olyan fontos, mint a testi.

Az idei sütim az amerikaiak nagy kedvence a Sugar Cookie. Ezt neveztem el magyarul mázas teasüteménynek. Gyakorlatilag olyan vaníliás kekszek, amiket a nálunk leginkább a mézeskalácsoknál használatos, terülőmázzal és írókával díszítenek.
Abban is hasonlít a mézeskalácsra, hogy gyakran ajándékoznak Amerikában ilyen süteményeket, különböző ünnepekkor. Éppen ezért esett erre a választásom! Hiszen a Segítsüti is az ajándékozás egy formája.

Általában azt szoktam ígérni, hogy a süteményeim Orosházán vehetők át, vagy postán küldöm el őket.
Azonban, ha a nyertesem Budapesten, vagy közvetlen közelében él, lehetséges, hogy el tudom vinni személyesen a süteményeket.



40 db 4-5 cm-es süteményhez

375 g sima liszt (BL55)
4 g só
227 g vaj (felkockázva, 20 percet szobahőmérsékleten puhítva)
200 g cukor
1 nagy tojás
1 teáskanál vanília esszencia

Egy nagy tálban összekeverem a lisztet a sóval.
Konyhai robotgéppel,keverő szárral addig keverem a vajat a cukorral, amíg habos lesz (kb. 5 perc, közepes fokozaton). Majd beleütöm a tojást, megvárom, hogy elkeveredjen. Beleteszem a vanília esszenciát. Kanalanként hozzáadom a sós lisztet, közben folyamatosan kevertetem a géppel.
Amikor a tészta homogén, leállítom a gépet. Folpackot készítek elő. A tésztát gombóccá formálom, majd kicsit kilapítom (5 cm vastagra). Folpackba csomagolom, és hűtőbe teszem 45 percre.
A hideg tésztát 0,5 cm vastagra nyújtom két sütőpapír között, majd visszateszem a hűtőbe 15 percre.
A sütőt előmelegítem 160 fokra.
Kiszaggatom a formákat, majd 15 percre a fagyasztóba kell tenni a kiszaggatott tésztát. Ha nem fér be, akkor 20-30 percre megint a hűtőbe.Ez azért fontos, mert ha nem elég hideg a tészta sütéskor, akkor deformálódik, nem tartja meg a formáját.
Nálam pont 13 perc alatt ültek készre.
A kisült kekszeket 10 percig hagyom a tepsiben hűlni, utána átteszem őket rácsra, és hagyom teljesen kihűlni. Nem szabad őket azonnal forrón levenni a tepsiről, mert még hajlékonyak, puhák.

2 tojás fehérje
400 g porcukor
4 evőkanál étkezési keményítő
2 teáskanál citromlé
ételfesték (Dr. Oetker zselés)
pár csepp víz

A porcukrot elkeverem a keményítővel.
A tojások fehérjét elkezdem felverni robotgéppel, közben hozzáadom a citromlét. Kanalanként adagolom bele a keményítős porcukrot. Amikor megnövekszik a térfogata, és sűrűn folyik, akkor készen van. Nem fog kellenei az összes cukor.
Ekkor annyi kistányérba teszek 1-2 evőkanállal a habból, ahány féle színt szeretnék. Én most 4 tányérba tettem, mindegyikbe 2 kanálnyit. A festékből 3-4 cseppre volt szükségem. Alaposan elkevertem az ételfestéket, majd pár csepp vizet adtam hozzá. A habverő táljában maradt fehér írókába nem tettem vizet.
Az összes mázat külön-külön vastag anyagú zacskókba töltöttem.
Legegyszerűbb egy pohárba állítani a zacskót, úgy, hogy az egyik sarka kerüljön alulra. Belekanalazom az írókát, majd bekötöm, vagy begumizom a zacskót. A sarkán apró lyukat vágok. Először a vizes terülőmázzal dolgozok. Körberajzolom a mázzal a sütemény külső szélét, majd soronként haladok befelé a közepéhez. Az apróbb lyukakba fogpiszkálóval igazítom bele a mázat.
Néhány órát hagyom száradni szobahőmérsékleten, majd fehérrel mintákat rajzolok rá. Ismét száradás következik, végül lehet csomagolni vagy fogyasztani.


A Sugar Cookie receptet Sweetapolita blogján találtam, a máz pedig Moha konyha oldaláról való.

2015. szeptember 16., szerda

Oreo torta


Ahogyan közeledett a középső gyermekem születésnapja, azon gondolkodtam, milyen tortát készítsek neki. Aztán megláttam ezt a receptet, és eldöntöttem ehhez hasonlót fogok sütni.
Természetesen mi sem úsztuk meg az Oreo mániát, bár csak halkan merem megsúgni, én személy szerint a Pilóta kekszet jobban szeretem.


Egy 26 cm-es tortaformához

Tészta

4 egész tojás
4 evőkanál cukor
4 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)

Krém

35 dkg + 3 dl félzsíros friss sajt (LIDL-ben kapható, 1kg-os vödrös kiszerelésben)
25 dkg cukor
4 dl habtejszín
16 db oreo keksz
0,5 dl víz
15 g zselatin

Díszítés

4 kocka étcsokoládé
1 dl habtejszín
1 evőkanál cukor
12 db oreo keksz

Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját kibélelem sütőpapírral. A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverem, amíg megnő a térfogata, és kifehéredik, alacsonyabb fokozatra kapcsolva kanalanként hozzáadom a kakaóport. Beleöntöm a kibélelt formába, 15-20 perc alatt megsütöm. Rácsra téve kihűtöm, majd visszateszem a kapcsos formába.

Az oreo kekszeket kis darabokra töröm. Felverem a tejszínhabot, hozzákeverem a cukrot, és a friss sajtot, majd beleforgatom az összetört kekszet. A zselatint fél deci vízbe szórom, folyamatosan keverve felforralom, majd a tejszínhabos masszához adom. A krémet a kisült, formába visszatett, tortalapra kenem, elegyengetem. Hűtőbe teszem pár órára, de legjobb egész éjszakára.

Másnap csokit reszelek a tetejére. Felverem a tejszínhabot, cukrot keverek bele, majd habzsákból 12 halmot nyomok a habból a tortat tetejére, körben a szélén. Minden tejszínhabcsúcs tetejére teszek egy oreo kekszet, kissé ferdén.

2015. szeptember 15., kedd

Banánkenyér fehércsokoládé mázzal


Ezt a tortát a legkisebb gyermekem névnapjára készítettem.
A banánkenyérrel először Zizi blogján találkoztam. Az első adandó alkalommal el is készítettem. Hatalmas sikere volt, azóta rendszeresen sütöm ezt a süteményt. Ehhez a tortához is az ő receptjét használtam, minimális változtatásokkal.


Recept egy 18 cm-es kapcsos tortaformához vagy 25 cm hosszú kenyérformához

2 db (túl)érett banán
100 g sima fehérliszt (BL55)
100 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
2 db közepes méretű tojás
80 g vaj
100 g cukor
1 kávéskanál házi vanília kivonat*
2 teáskanál sütőpor
1 marék mandula durvára vágva
4 kocka 60 %-os étcsokoládé durvára vágva

100 g fehércsokoládé

A banánokat egy nagy tálba tördeltem, ráütöttem a tojásokat, rászórtam a cukrot, szobahőmérsékletű vajat adtam hozzá, és vanília kivonatot. Az egészet összeturmixoltam.
Egy másik tálban összekevertem a liszteket sütőporral, a vágott mandula és csokoládédarabokkal. Majd habverővel a banános masszához kevertem.
180 fokra előmelegített sütőben 50 percig sütöttem,  sütőpapírral bélelt formában.

Miután kihűlt, egy tábla fehércsokit temperáltam, és a tetejére kentem. Hűtőben hagytam megdermedni.

A marcipán figurákat cukrászdában vettem.


*Házi vanília kivonat:

1 l vodka
10 db vaníliarúd
5 db 2 dl-es üvegcse

A vaníliarudakat felhasítottam, keresztben félbe vágtam. Minden üvegbe tettem  2 db felhasított, felezett vaníliarudat, és felöntöttem vodkával. Szorosan lezártam az üvegeket, és fénytől védett, hűvös helyre tettem 2-4 hétre. Minél tovább hagyjuk érni, annál sötétebb színe, vaníliásabb illata és íze lesz. Érdemes néha felrázni.