Oldalak

2011. február 24., csütörtök

Ragu sertésszívből zsemlegombóccal

Minden férjek gyöngye, amikor megtudta, hogy balesetem volt, otthagyott csapot-papot, munkahelyet és hazaindult hozzám (250 km a táv). Mire minden vizsgálatot elvégeztek és kezdett feltisztulni a tudatom, már ott ült az ágyam szélén. Mivel kulcsember a cégnél, másfél napra vissza kellett mennie, de a jövő héten nem kell dolgoznia cserébe. Szóval most itthon ápol és ilyeneket főz nekem; meg anyuéknak, mert most kicsit ideköltöztünk.

Extra nagy adag 6-8 főre
3 kg sertésszív
1 dl olaj
2 ek cukor
1 kg sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek pirospaprika
15 szem borókabogyó
3-4 babérlevél
1 ek szárított rozmaring
őrölt bors
3 ek só
1 csipet szerecsendió
1 l húsleves

A szíveket átmosom, levágom róla a hártyákat és kiveszem az ereket és felcsíkozom. A hagymát felkockázom, a répát durvára reszelem. Felforrósítom az olajat és megkaramellizálom benne a cukrot, utána ráteszem a hagymát kicsit pirítom, majd hozzá adom a répát is. Nagyjából 1 perc után hozzá adom a húst, megszórom pirospaprikával, beleteszem a fűszereket és felöntöm annyi húslevessel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt főzöm, amíg megpuhul. (Nem kell megijedni 2-3 óra kell neki.)

Amikor megfőtt, lehet még bele tenni 1 ek mustárt, 3 felkarikázott citromot és balzsamecetet.

Aki szereti behabarhatja tejföllel. Egy kis doboz tejfölt elkeverek 1 ek liszttel és teszek hozzá a ragu szaftjából. Simára keverem és vékony sugárban a raguba öntöm, közben folyamatosan keverve.

Habarás helyett lehet tálaláskor tejföllel kínálni.

Zsemlegombóc

2 tojás
30 dkg liszt
1 ek szárított tárkony
kb. 150 ml víz
25 dkg kenyér, zsemle vagy kifli
olaj

A kenyeret apróra kockázom, megpirítom egy evőkanálnyi olajon. A tojásokból és a lisztből sóval, tárkonnyal és vízzel galuskatésztát készítek. Összekeverem a pirított kenyeret és a galuska tésztát, vizet forralok (egy kanál sót teszek a vízbe) és kanállal a lobogó vízbe szaggatom kb. pingponglabdányi adagokban. Nagyjából 5 perc alatt megfő.

1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen, és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.

    Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. A csatlakozásnak anyagi vonzata nincs, a bejegyzések első egy-két mondatának listázásához a blog feedjét dolgozzuk fel, tehát semmilyen technikai teendőd sincs. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.

    Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, kérlek írj az info kukac miner pont hu-ra!

    Üdvözlettel:
    Miner.hu

    VálaszTörlés