Oldalak

2025. december 1., hétfő

Kókuszos mangós torta glutén- és tejmentesen


Legkisebb lányom nagyon szenved az arcbőre állapota miatt. Elmentünk egy új kozmetikushoz, aki Glutén-, tej és csokoládé mentes diétát javasolt, továbbá a csipszek fogyasztásának kerülését.

A gyermek fantasztikus önfegyelemmel tartja és végtelenül hálás minden mentes próbálkozásomért.

Közeledő születésnapjára úgy döntöttünk, nem próbálkozunk a közeli cukrászdák kínálatával, hanem mi készítünk valamit házilag. Az interneten kutakodva találtam ezt a receptet, ez volt a kiinduló pontja az általunk készített tortának. A habcsók díszítés a lányom ötlete volt, ő is készítette el saját ötlete alapján.



Hozzávalók 24 cm-es tortaformához

Piskóta

4 tojás
4 ek gluténmentes zabpehelyliszt
4 ek cukor

Mangós kókuszos krém

750 ml kókuszkrém (felhasználás előtt javasolt 24 órát hűteni)
300 g mangó (pürésíteve)
120 g cukor
2 csomag zselatin fix

Habcsók

2 tojás fehérje
150 g cukor
1 kávéskanál citromlé

A piskótához előmelegítem a sütőt 180 fokra. Kibélelek egy 24 cm-es tortaformát sütőpapírral.
Robotgéppel az egész tojásokat addig verem a cukorral, amíg kifehéredik, habos lesz. Ekkor beleszitálom a zabpehely lisztet és spatulával óvatosan beleforgatom.
30 percig sütöm. A sütőből kivéve hagyom kihűlni. Késsel meglazítom körben a szélét, kiveszem a formából. lehúzom az aljáról a sütőpapírt és visszateszem a tortaformába.

A kókuszkrémet legalább 24 órát érdemes hűteni felhasználás előtt. Nem kell megijedni, össze fog állni. Én villával szétnyomkodtam. Robotgéppel elkezdtem felverni, hozzáadtam a habfixeket és maikor már elég habosnak ítéltem meg, a cukrot és a pürésített mangót is. Alaposan elkeverem és a piskótára öntöm. Hűtőbe teszem legalább 3 órahosszára.

A habcsókhoz előmelegítem a sütőt 150 fokra. Felverem a tojásfehérjét, amikor már majdnem kemény a hab fokozatosan hozzáadom a cukrot, közben folyamatosan verem tovább a habot. Amikor fényes és csúcsot vet, akkor van készen.
Kanállal vagy habzsákból sütőpapíros tepsire teszek kisebb-nagyobb halmokat. Mi ételfestéket is használtunk.
Amint beteszem a sütőbe azonnal visszaveszem a hőfokot 120 fokra. A miniket 30 percig, a nagyobbakat 40 percig sütöttem. 

(Ha a miénknél keményebb habot szeretnél, akkor először melegítsd össze a tojásfehérjét a cukorral alacsony lángon(!) nehogy rántotta legyen belőle. Amint a cukor feloldódik, már lehet is felverni.) 

A habcsókokat csak az utolsó pillanatban raktuk a tortára, nehogy megpuhuljanak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése