Oldalak

2011. május 19., csütörtök

Vilmos herceg esküvői tortája


Fúrás, faragás, felújítás, átalakítás. Ez megy nálunk már péntek óta.
Van egy 195X-ben gyártott vízmelegítőnk, ami kezdi megadni magát. Szóval úgy gondoltuk kicseréltetjük. Mivel ennek nem volt rendes épített kéménye, azt is szerettünk volna csináltatni.
Eljött a kéményes, de a szomszéd nem engedte be, mondván az ő udvarából ne foglaljon el a kémény semennyi helyet. Igen, a kéményünk a ház hátsó falán lett volna a szomszéd felől. Eljött a kéményes még egyszer jogszabályokkal felfegyverezve, de nem sikerült a szomszédot meggyőzni.
Én meg közben attól féltem, hogy az amúgy sem életbiztosítás vízmelegítő (ha elalszik az őrláng a gáz folyik) kigyullad, ugyanis a víz elzárásával tovább égett nagy lángon.
Barni kitalálta vegyünk kombi kazánt. Jó legyen, hisz a kazánnak van szuper, szabályos kéménye. Így pénteken jött a szerelő és kicserélte. Ráment az egész napja, de nem kapcsolhatta be, mert akkor oda a garancia. A hivatásos beüzemelő este 9-kor érkezett, beüzemelte. Szuperül működik. Van forró víz és fűtés is. Utóbbit remélem nem fogjuk használni októberig. :)
Csak egy baj van vele, 70 ezer forinttal drágább lett, mint kicseréltetni a vízmelegítőt és építeni egy kéményt. Most mit mondjak a szomszédnak.
Azóta oda parkolok a bejárójuk mellé, a két telek határára, mert a fáink oda árnyékolnak. Pont be tud állni a kocsijával, ha ügyesen parkolok. És ha megkérdezi miért? Mert a Mi fánk pont oda árnyékol és különbenis 70 ezerért oda parkolok, ahová akarok! :)
Persze ezt nem mondom neki, nehogy megsértődjön.

Ja és a süti!

Ez egy sütés nélküli torta. Azt olvastam, hogy egy hagyományos angol sütemény. Mégis nagy meglepetést okozott, hogy ennyire egyszerű tortát készítettek a hercegnek. Állítólag Vilmos kérésére, mert nagyon szereti ezt az édességet. A hivatalos recept itt található.
Az eredeti recept szerint McVities keksszel készül, de én úgy gondoltam, zabfalatokkal is élvezhető lesz. Bejött a megérzésem.

200 g zabfalat keksz
180 g tejcsokoládé
60 g étcsokoládé (min. 60%-os)
4 evőkanál vaj
2 ek tejszín
4 ek nádcukor

A csokoládékat egy tálban gőz fölött felolvasztom, közben gyakran megkeverem. Hozzáadom a tejszínt, vajat és a cukrot. Amikor már sima egyöntetű krém, leveszem a tűzről és hagyom kihűlni (kb. 15 perc).
Amíg a krém hűl, a kekszeket nagyjából 10 darabra töröm és egy tálba teszem és kibélelek egy kis tálat vagy tortaformát fóliával (én szögletes kenyérformát használtam).
A kész krémhez hozzáadom a kekszet és óvatosan összekeverem. A bélelt formába töltöm és a kanál hátával finoman lenyomkodom, hogy nagyjából egyenes legyen a teteje (kiborítva ez lesz az alja).
Hűtőben dermesztem meg, legalább 3 óra kell neki.
Legközelebb dupla adagot készítek. A formába is fér még! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése