Oldalak

2012. július 6., péntek

Wrap

Avagy tortilla fűszeres sertéscsíkokkal és pirított kelkáposztával és fokhagymás tejföllel



Hogyan fárasszuk el a gyereket 38 fokban?
Most tényleg! Reggel kelünk időben, hogy lehessen 1-2 órát kint homokozni. Utána szigorú szobafogság. Hiába könyörögnek, nem engedem őket ki.
Indul a mesenézés, társasozás vagy éppen a körbe-körbe szaladgálás az ebédlőasztal körül. Sajnos ez mind kevés. Ebéd után nem alszanak, csak szenvednek.
Háromkor, amikor már ébredni kéne, kidőlnek. A lakásból hirtelen akadálypálya lesz. Alvó gyerkőc a szőnyegen vagy a konyhakövön. Jobb esetben a hitvesi ágy közepén keresztben.
Egy órácskát alhatnak, aztán kezdem őket keltegetni. Különben mi lesz az éjszakai alvással?
Nyűgösek, aludnának. Aztán persze felpörögnek. Főleg mikor este 7 vagy 8 után kimerészkedünk és elkezdünk locsolni, virágot és betont egyaránt.
Végül késő éjjel térünk nyugovóra 10, fél 11 körül.


Az étellel kapcsolatban.

Ilyen melegben nem vagyok hajlandó főzni. (Éjszaka sem, mert akkor aludni próbálok.) Legfeljebb extragyors és hőtakarékos ételeket készítek. Ilyen recept következik.

A wrap szó nagyjából azt jelenti, hogy feltekerni, felgöngyölni. Ételek esetén azokat nevezzük így, amikor valamilyen lepénybe tekernek hús, zöldségeket és szószt/öntetet. Ennek fényében, szerintem bármit lehet bele tenni, ízlés szerint.
Én is láttam annak idején a nagy étteremláncok reklámját. (Igen nézek tévét, még ha nem is divat manapság bevallani.) Bizony volt, hogy meg is kívántam egy ilyen tekercset. De. Nincs az az éhség, ami rá tudna venni, hogy bemenjek egy ilyen büfébe. És nem elsősorban a rettentő egészségkárosító hatás miatt. Inkább azért, mert egyszerűen nem tudok jól lakni pedig egy vagyonba kerül az étel. 

Mivel nem nagy ördöngősség, inkább itthon készítek magamnak.
A wrap szerintem az egyik legjobb ilyen melegben. Hamar kész, így nem kell sokáig fűteni a konyhát.
És nem mellesleg egyetlen serpenyőt kell csak összemaszatolni.


Tortilla (Limarától) 8 db
15 dkg búzaliszt
10 dkg kukoricaliszt
1 csipet só
1,5 l víz

A liszteket összekeverem a sóval és a vízzel, majd  alaposan átgyúrom, amíg összeáll. 8 egyforma részre osztom és hajszálvékonyra nyújtom. Forró, száraz teflonserpenyőben sütöm, amikor a széle felpördül átfordítom. Rácson hűtöm ki. A kész tortillákat felhasználásig zacskóba teszem vagy lefagyasztom. 


Káposzta


1 kis fej (75 dkg) kelkáposzta

1-2 kanál olaj


Egy kisebb fej kelkáposztát négybe vágok, kivágom a torzsáját és apróra (1-2mm) csíkozom. Serpenyőben olajat hevítek és megpirítom benne a káposztát. Kiszedem egy tálba.


Hús

50 dkg sertéscomb
1 púpos teáskanál édes pirospaprika

1 csapott tk durvára tört köménymag 
késhegynyi bors
1 púpos tk só

1-2 ek olaj

A húst megmosom, lehártyázom, apróra csíkozom. A káposztához használt serpenyőben a fűszerekkel együtt átpirítom, majd fedő alatt puhára párolom. A végén zsírjára sütöm.
Aki szereti csípősen, bátran tehet bele erős paprikát.


Öntet

3 dl tejföl
egy nagy csipet só

3 gerezd fokhagyma

A fokhagymát áttöröm a sóval és hozzákeverem a tejfölhöz.


A tortillákra teszek a káposztából és a húsból, meglocsolom az öntettel. Ráhajtom a tortilla egyik szélét a töltelékre, aztán az alját is. Végül a ráhajtott széle felől feltekerem.




1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon guszta. :) Szívesen bepuszilnék most egyet. Igen, én is látom a reklámokat... De azért a pénzért itthon jóval többet lehet készíteni.

    VálaszTörlés