Oldalak

2014. május 28., szerda

Epres tejszínhabos torta



Szilárdot megkérdeztem, milyen tortát szeretne a születésnapjára. Két kívánsága volt: epres legyen és tejszínhabos. A marcipándísz idén meglepetés volt. Ugyanis elfelejtettem időben intézkedni ezügyben. A marcipánokat cukrászdában szoktam venni vagy rendelni, ebben az évben sajnos megfeledkeztem róla. Csak három nappal a fiam szülinapja előtt jutott eszembe. Rendelésről szó sem lehetett. Megegyeztünk, hogy bármi jó, csak fiús legyen. Nagy volt az öröm a Pókember láttán. :)
A torta alapja egy sima kakaós, vizes piskóta. A krém pedig az első BB torta óta nagy kedvencem. A mascarpone olyan tartást ad a tejszínhabnak, hogy nem kell semmi mű adalékanyagot hozzáadni. A habfixet nem szeretem, a Hulala meg olyan fura, műanyagízű, szintetikus vacak. Brrrr. Ez viszont isteni!
Sajnos, a mostani gyakori viharok miatt, az eper kissé viharvert. A gyerekek rám is szóltak, hogy nem mostam meg. Pedig háromszor is átmostam őket. Ennek ellenére ragaszkodom a szabadföldi eperhez, és nem bánom ha nem annyira szépek. A lényeg az íz! :)

26 cm-es torta

4 tojás fehérje, 4 evőkanál vízzel
250 g cukor
4 tojás sárgája, 4 evőkanál vízzel
195 g liszt
5 g kakaópor (cukrozatlan)

4 dl habtejszín
4 evőkanál cukor
200 g mascarpone
1 citrom leve

eper

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Kivajazok egy tortaformát.
A lisztet összekeverem a kakaóporral.
A tojások  fehérjét robotgéppel felverem 4 kanál vízzel együtt, amikor kezd sűrű habot képezni, hozzáadom a cukrot. Közben folyamatosan járatom a habverőt. Hozzáöntöm a tojások vízzel kevert sárgáját. Kikapcsolom a gépet. A lisztet két evőkanalanként szitálom a tojásos masszához, közben óvatos, körkörös mozdulatokkal keverek rajta. Amikor az összes lisztet belekevertem, beleöntöm a tésztát a kivajazott formába és a meleg sütőbe tolom. Nagyjából 35 percig sütöm. Rácson kihűtöm.

A krémhez robotgéppel elkezdem felverni a tejszínt, mikor kezd habosodni, sűrűsödni hozzáadom a cukrot. Kemény habot verek. Beleteszem a mascarpone-t, közben folyamatosan járatom a robotgépet. Végül hozzáöntöm a citromlét. Ha teljesen elkeveredett, a tortalapra kanalazom a krémet és elsimítom.

Végül ráteszem a marcipánt és a gyertyákat, sűrűn megrakom eperszemekkel.

1 megjegyzés:

  1. Kedves webmester,

    Észrevettük, hogy nagyon finom receptek találhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, www.mytaste.hu ahol a felhasználók válogathatnak több mint 115 000 összegyűjtött recept közül. Az oldalon szintén található egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a receptek elejét, melyeket a felhasználók ezután könnyen megtalálják a keresőnk segítségével. Ám a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra, tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Mytaste.hu testvéroldalai megtalálhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szívesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    Tünde
    info@mytaste.hu

    VálaszTörlés