Van egy lázas köhögős féléves babám. Egy egészséges majdnem 3 évesem. És hozzá 20°C ragyogó napsütéssel. Még szerencse, hogy vannak papák, meg mamák, akikkel ki lehet menni, amíg anya odabent ápolgatja húgocskát. Így biztos a napi szalma és széna adag mindenütt. Jut a cipőkbe, zsebekbe és a lakásba is bőven. :) Szívem szerint én is egész nap kint lennék.
Na majd, ha Eszter meggyógyul.
Addig pedig marad a virrasztás.
Három alvás nélküli éjszaka után voltam olyan arcátlan, hogy nem engedtem be a kéményseprőt. Na nem az ellenőrzés tartóztatott. Mégcsak nem is a fizetendő díj. Egyszerűen a kormász bácsi maratoni telefonmagyarázkodásba bonyolódott, Eszter pedig odabent sírva fakadt. Így a kapuból fordultam vissza. Gondoltam majd csenget, vagy szimplán bejön a nyitott kapun. Erre elment. Nem aggódok. Legkésőbb két hét múlva visszajön és kéri a bérét.
A nap jótéteménye pedig Anyukámtól van. Kaptam tőle egy üveg saját készítésű natúr joghurtot. Nagyon finom! Az előállítása pedig gazdaságos és egyszerű.
Én rengeteg joghurtot felhasználok kenyerekbe, öntetekbe, szendvicskrémekbe.
Én rengeteg joghurtot felhasználok kenyerekbe, öntetekbe, szendvicskrémekbe.
1 liter joghurthoz
1 l házi (!) tej
2 kanál élő flórás joghurt
A legnehezebb feladat a megfelelő tej beszerzése. A dobozos tejek nem alszanak meg, tartósítva vannak és még a zsírtartalmuk is szabályozott. Az UHT-ról meg ne is beszéljünk. egyszer sikerült kifognom egy olyan dobozos tejet, ami felbontva 2 hétig bírta és semmi baja nem lett. Tej volt?
Nálunk vannak tej automaták, ahol a termelői tejet pénzbedobással lehet kinyerni a gépből saját flakonokba. Ez a tej tökéletesen megfelel a célnak. Gondolom máshol is vannak ilyen szerkentyűk.
Nálunk vannak tej automaták, ahol a termelői tejet pénzbedobással lehet kinyerni a gépből saját flakonokba. Ez a tej tökéletesen megfelel a célnak. Gondolom máshol is vannak ilyen szerkentyűk.
A tejet felforralom és lehűtöm körülbelül 40°C -ra. Két 5-7 dl-es befőttes üveg aljába teszek egy-egy kanál joghurtot, ráöntöm a tejet és langyosan tartom nagyjából 4 órán keresztül.
Anyu ezt úgy oldotta meg, hogy a mosogatóba engedett 40°C -os vizet, beleállította a készülő joghurtot, és amint észrevette, hogy már nagyon kihűlt újra felengedte a kagylót meleg vízzel. Állítólag a szárazdunszt is jól működik, amikor becsavarjuk az üvegeket valami meleget tartó anyagba, mondjuk törölközőkbe.
Végül hagyom kihűlni. A kész joghurtot hűtőben tárolom.
Anyu ezt úgy oldotta meg, hogy a mosogatóba engedett 40°C -os vizet, beleállította a készülő joghurtot, és amint észrevette, hogy már nagyon kihűlt újra felengedte a kagylót meleg vízzel. Állítólag a szárazdunszt is jól működik, amikor becsavarjuk az üvegeket valami meleget tartó anyagba, mondjuk törölközőkbe.
Végül hagyom kihűlni. A kész joghurtot hűtőben tárolom.
Megjegyzés: A következő adag joghurthoz már nincs szükség bolti joghurtra, mert használhatjuk az általuk készítettet. Feltéve hogy félre tudunk tenni belőle, mielőtt elfogy.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése