Oldalak

2011. szeptember 27., kedd

Fügével töltött karaj


Anyukámék kertjében, mióta az eszemet tudom, van egy hatalmas fügebokor. Régebben a konyhaablakban volt, így mindig metszeni kellet, mert egy idő után eltakarta az összes fényt és a kilátást. Néhány éve építkeztek anyuék, és át kellett ültetni a fügét. Túlélte, sőt nagyobb, mint valaha, mert az új helyen szabadon növekedhet. Ma már 4-5 töve lehet és épp roskadásig van mézédes fügével. Kértem egy tövet, hátha túléli az átültetést és nekem is lesz fügém. (Igaz anyuék 500 m-re laknak tőlünk, szóval nem gond a szedés.)
Az óvónénink is kért egy tövet. :)

Hozzávalók

1 kg sertéskaraj csont nélkül
5 érett füge
5 ek méz
só, bors
100 g bacon vékonyra szelve
2-3 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma

A húst megmosom, eltávolítom a hártyákat és öt bemetszést készítek rajta hosszanti irányban, úgy hogy az alját és a végeinél nem vágom át. Alaposan bedörzsölöm mindenütt sóval és borssal. A bemetszéseket megtöltöm fügeszeletekkel, meglocsolom egy-egy kanál mézzel. A tetejére bacon szeleteket teszek, hogy összefogják a húst, és össze is kötözöm, ha szükséges. A fokhagymákat késpengével meglapítom és a tetejére teszem. Meglocsolom olíva olajjal.
180 fokra előmelegített sütőben másfél órát sütöm lefedve, a végén a fedelet levéve megpirítom a tetejét.
Tálalás előtt pár percig pihentetem, majd keresztben szeletelem.
Köretnek frissen szedett, nyers fügét ettünk hozzá.

Sajnos a kész sültről már nem tudtam képet készíteni olyan gyorsan elfogyott. Igyekszem mihamarabb pótolni.

3 megjegyzés:

  1. De jól néz ki! Biztos finom!
    a

    VálaszTörlés
  2. Imádom a fügét. Nagyon pikáns lehet ez az íz társítás.

    VálaszTörlés