Oldalak

2012. január 12., csütörtök

Rozsos kenyér

Most eldöntöttem, hogy rendszeresen én fogom sütni a kenyeret. Fogalmam sincs meddig fog tartani, mert szerencsére nagyszerű kenyereket lehet kapni az egyik pékségben. 
Mivel a lehető legritkábban eszünk fehér kenyeret, kerestem egy egyszerű rozsos kenyér receptet, amit itt találtam is. Kis finomítás után született meg ez a recept, amit valószínűleg a leggyakrabban fogok készíteni. Nagyon szép szerkezetű, cserepes héjú kenyér az eredmény.
Persze emellett fogok sütni, magvas, fűszeres és színes kenyereket is, amelyek jó része nem az én saját receptem, de ha lesz rá igény szívesen belinkelem őket.



Kezdő kenyérsütőknek...
...zárójelben jegyzem meg, hogy én mindig kézzel dagasztom a tésztákat, általában kb. 10-15 perc kell mire teljesen kidagasztom. Én ezt tálban szeretem csinálni. A víz szobahőmérsékletű. A letakaró konyharuhába egyszer-kétszer törlöm meg a kezem, csak annyira nedves. Keleszteni a konyhában szoktam, ahol 22-23 fok van. Régi gáz sütőm van, tetőcseréppel bélelve, amiben a maximum hőfok a gáz minőségétől függően ingadozik 280-320 Celsius között. A kenyér bespriccelése pedig nálam azt jelenti, hogy kézmosás után a mosogatótálca helyett a kenyér felett rázom le a vizet a kezeimről. Én egy kerek szilikonformában sütöm a kenyeret, ami kb 26 cm átmérőjű, 5 cm magas peremmel.


Hozzávalók


20 dkg világos rozsliszt
35 dkg fehérliszt (BL55)
1 dkg élesztő
2 ek. olíva olaj
1 teáskanál só
3 dl víz


Az élesztőt elmorzsolom a lisztekkel, hozzáadom az olajat, sót és a vizet. 10-15 perc alatt  kéztől elváló, rugalmas tésztát gyúrok belőle. Tiszta, nedves konyharuhával letakarva duplájára kelesztem (min. 3 óra), utána átgyúrom, cipó formára igazítom, tepsire (én szilikon formára) teszem, kereszt alakban bevágom a tetejét és vízzel bespriccelem. Beteszem a hideg sütőbe és hagyom újra duplára kelni (kb. 1 óra). Elindítom a sütőt max. fokozaton, 20 perc elteltével lecsavarom 200 fokra és további 30 percig sütöm. 
Deszkán vagy rácson hűtöm ki.



3 megjegyzés: