Oldalak

2012. február 27., hétfő

Töltött kel (amilyennek én képzelem)


Ez a recept azért érdekes, mert az én anyukám soha nem csinált töltött kelt. Egyszerű oka van. Nem szereti. (Én hasonló okból nem csinálok pl. kocsonyát.)
Tehát én az életemben nem ettem töltött kelt, kelkáposztát se sokat. És nem is készítettem. Eddig.
Nagyjából karácsony környékén láttam meg egy reklámot a Tv-ben. (Tényleg nem menő manapság nézni, de mi elcsábulunk egy-egy dalversenyre.) Szóval a reklámban egy telepakolt asztal van. Rajta nagyon gusztusosnak tűnő ételek. És fogalmam sincs mit akarnak vele eladni, mert én mindig elakadok a töltött kelnek látszó ételnél. Éppen tejfölt csorgatnak rá. ( Mi a fenét akarnak vele reklámozni???)
Szóval egyszerűen megkívántam ezt az ételt. A Tv-ből. És még soha sem ettem olyat. Elég vicces, nem?
Gondoltam majd elmúlik. De nem így lett. Így legutóbb vettem egy szép fej kelt a piacon. Nem kerestem hozzá receptet, csak megcsináltam olyanra, amilyenre elképzeltem.

Hozzávalók

1 közepes fej kelkáposzta
1 fej lilahagyma
60 dkg darált sertéshús
1 ek olíva olaj
1 tk szárított majoranna
fél kanál só
1 nagy csipet őrölt bors
20 dkg kenyér
2 nagy tojás (min. M-es)
2 púpos ek tejföl

A hagymát apróra vágom és egy kanál olajon üvegesre sütöm (vastag aljú teflonserpenyőben). Hozzáadom a darált húst. Megpirítom, közben sóval, borssal és majorannával fűszerezem. Ha kész kiszedem egy keverőtálba és hagyom kissé kihűlni. A kenyeret beáztatom hideg vízbe.
Közben a kelkáposztát leveleire szedem, csak kb. citrom méretű darabot hagyok egyben. Alaposan megmosom a leveleket hideg vízzel, majd forró, enyhén sós vízbe (1 tk só) dobom 1-1 percre. Szűrőkanállal azonnal hideg vízbe szedem. Onnan kivéve lecsepegtetem.
A darált húst összekeverem a tojásokkal, hozzáadok 1 púpos kanál tejfölt, és a kicsavart kenyérszeleteket. Kézzel alaposan átgyúrom.
A kelleveleket megtöltöm. Kiterítek egy levelet, teszek rá egy evőkanál tölteléket, feltekerem, a végeinél a levélszéleket bedugdosom.
Az egyben hagyott káposztarész torzsáját kivágom, és 2 mm-esre metélem. Megágyazok vele egy vastag falú 2 literes edénybe. A megtöltött leveleket rá rakosgatom szorosan egymás mellé. A levelek forrázására használt vízzel felöntöm, hogy majdnem ellepje a képosztákat (kb fél centire lógjon ki a vízből a teteje).
Felforralom, majd takarék lángon 15-20 percig főzöm. Óvatosan kiszedem a töltött kelkáposztákat, beforralom a levét. Ha marad ki töltelék, beleteszem. Végül egy púpos kanál tejfölt keverek a lébe, amivel újra felforralom.
Saját levével és tejföllel meglocsolva tálalom.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a blogod, jövök máskor is.

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy elnyerte a tetszésedet! Annak pedig még jobban, ha máskor is ellátogatsz erre az oldalra. :)

    VálaszTörlés