Oldalak

2012. április 21., szombat

Citromkrém - Lemon curd



Mostanában a legnépszerűbb "Jajj, elfogyott a kenyér, most mi legyen a reggeli?" ételünk a lemon curd, fagyasztott leveles tésztából készült kiflikkel.
Persze lehetne hosszan kelesztett, vagy dagasztás nélküli kenyér is. De ennek valahogy van egy olyan különleges hangulata. Barna szerint ez olyan luxus reggeli féle.
Rengeteg felhasználási módja van pl.: jó tortákhoz és süteményekhez, kekszekhez, pavlovákhoz, kiflikhez vagy a lemon meringue pie töltelékeként. Sőt magában is egészen nagy mennyiséget el lehet kanalazni. (Én a múltkor megettem egy fél adagot, mire észbe kaptam.)



Hozzávalók


5 egész tojás + 1 sárgája
25 dkg cukor
4 citrom leve
2 citrom reszelt héja
10 dkg vaj


A tojásokat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a citromok levét és héját. Egy vastag aljú nyeles edényben, kis lángon, folyamatosan keverve sűrűre főzöm. (Vigyázat nem szabad felforralni, mert akkor a tojás kicsapódik!) Leveszem a tűzről és belekeverem a vajat.

Hűtőben elvileg 1-2 hétig eláll, de ezt nem tudom megerősíteni, mert nálunk mindig elfogy 1-2 nap alatt.

1 megjegyzés:

  1. Voltam olyan szerencsés, hogy ehettem belőle. Nagyon finom volt!

    VálaszTörlés