Oldalak

2011. augusztus 16., kedd

Karaj almával és hagymával sütve


Hát ez valami isteni! Nagyon szeretjük a húsokat gyümölcsökkel vagy mézzel sütve, és ebben mindkettő megtalálható egyszerre. Ráadásul meglepően laktató ez az étel. Nekünk külön köret sem kívánkozott mellé.
Szerencsére mostanság úgy eszünk, hogy először megetetem Esztert, közben a fiúk is szednek maguknak, és amikor a kicsi lány jól lakik én is elkezdhetem az étkezést. Így történt, hogy az ebéd közepén felugrottam és megkértem, Barnát, folytassa a gyermekélelmeztetést. Nekem ugyanis sürgősen fotóznom kellett. :) Ekkor már a fele elfogyott az ételnek, de annyira finom, ráadásul egyszerű, hogy nem akartam kihagyni blogról. Szóval az ebéd közepén kiszaladtam az ebédlőből, az étellel együtt, aztán néhány perc elteltével vissza. Komikus jelenet volt. :) Szerencsére a férjemet nem zavarja a blogolás, sőt támogat.
Például a múltkori almás pitéről készült képen. Az az ő szelet süteménye volt, amit gyorsan lefotóztam mielőtt megette. És ez az ő kifejezett kérésére történt így. :)

2 + 2 fél főre
500 g sertéskaraj (csont nélkül)
2 közepes alma
2 fej vöröshagyma
1-2 dl szalonnazsír (vagy sertésszír)
3 evőkanál méz

Egy hőálló tál aljába beleöntöm a zsírt, annyit, hogy nagyjából 3 mm vastagon álljon benne.
Megpucolom és felkarikázom a hagymákat és szépen sorban a tálba teszem.
Az almákat megmosom, meghámozom, kimagozom, vékony cikkekre vágom és elosztom a tálban a hagymán.
A húst megmosom, papírtörlővel megszárítom és ha kell levágom a zsíros részeket, esetleges hártyákat. Minden oldalát bedörzsölöm sóval és a tálba teszem.
A húsra csorgatom a mézet. Lefedve, előmelegített sütőben 40 percig sütöm 180 fokon. Ezután leveszem a fedőt/alufóliát és 10-10 percig sütöm mindkét oldalát, közben saját levével locsolgatom. Akkor jó, amikor szépen megpirul.
Szeletelés előtt 5-10 percig pihentetem.


1 megjegyzés:

  1. Hello!

    A Jardinette Étterem receptversenye nemrég indult a facebookon, küldd be te is a recepted és nyerj! Hajrá :)
    http://apps.facebook.com/photo-competition/179/1

    VálaszTörlés