Apósom az idén többször hozott nekünk friss gyümölcsöt. Persze ládaszám, nem csak úgy egy pár szemet, így bőven jutott lekvárnak, befőttnek vagy süteményekbe. Idén nagyon rákaptunk a pitékre, mert gyorsan készül, a legegyszerűbb tésztához elég néhány, minden háztartásban fellelhető alapanyag és nagyon gyümölcsös.
Tészta
38 dkg liszt
24 dkg hideg(!) vaj
1 evőkanál vaníliás cukor
10-12 evőkanál jéghideg víz
Töltelék
1 kg szilva
2 csomag vaníliás pudingpor
12 evőkanál cukor
A tésztához a lisztet elkeverem a cukorral, majd villával, vagy kézzel esetleg késéses robotgéppel beledolgozom a vajat. Így e morzsás tésztát kapunk, nem kell nagyon összedolgozni. Ehhez kanalanként jéghideg vizet adunk, amíg a tészta épp összeáll, de még nem ragacsos. Gyors mozdulatokkal összegyúrom és hűtőbe teszem fél órára, addig megmosom, kimagozom és vékony cikkekre szeletelem a szilvát.
Ezután két részre osztom a tésztát, egyik felét kinyújtom és a piteformába igazítom, úgy, hogy a széle kissé túllógjon a forma peremén. Megszórom zsemlemorzsával majd ráteszem a szilvákat. Megszórom a pudingporral elkevert cukorral, majd kinyújtom a tészta másik felét és betakarom vele. A tészta szélét körben összecsipkedem.
180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütöm.
(A képen látható pitéből kimaradt a zsemlemorzsa, így a töltelék kissé eláztatta az alját.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése