Oldalak

2011. augusztus 11., csütörtök

Szilvás pudingos pite


Apósom az idén többször hozott nekünk friss gyümölcsöt. Persze ládaszám, nem csak úgy egy pár szemet, így bőven jutott lekvárnak, befőttnek vagy süteményekbe. Idén nagyon rákaptunk a pitékre, mert gyorsan készül, a legegyszerűbb tésztához elég néhány, minden háztartásban fellelhető alapanyag és nagyon gyümölcsös.

Tészta

38 dkg liszt
24 dkg hideg(!) vaj
1 evőkanál vaníliás cukor
10-12 evőkanál jéghideg víz

Töltelék

1 kg szilva
2 csomag vaníliás pudingpor
12 evőkanál cukor

A tésztához a lisztet elkeverem a cukorral, majd villával, vagy kézzel esetleg késéses robotgéppel beledolgozom a vajat. Így e morzsás tésztát kapunk, nem kell nagyon összedolgozni. Ehhez kanalanként jéghideg vizet adunk, amíg a tészta épp összeáll, de még nem ragacsos. Gyors mozdulatokkal összegyúrom és hűtőbe teszem fél órára, addig megmosom, kimagozom és vékony cikkekre szeletelem a szilvát.
Ezután két részre osztom a tésztát, egyik felét kinyújtom és a piteformába igazítom, úgy, hogy a széle kissé túllógjon a forma peremén. Megszórom zsemlemorzsával majd ráteszem a szilvákat. Megszórom a pudingporral elkevert cukorral, majd kinyújtom a tészta másik felét és betakarom vele. A tészta szélét körben összecsipkedem.
180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütöm.

(A képen látható pitéből kimaradt a zsemlemorzsa, így a töltelék kissé eláztatta az alját.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése