Oldalak

2012. február 9., csütörtök

Sütőtökös habos pite



Alapanyagválság megoldva. Barna ugyanis vasárnap elvitt egy hiperbe ahol 20 ezerért telepakoltam a kosarat. Így megnyugodtak a kedélyek, ahogy ő mondaná.
Ennek örömére, sütöttem egy pitét.
Ez a desszert nem egy hagyományos magyar sütemény. Sőt... Viszont egy próbát megér! Nálunk nagy sikere volt. Igazából rögtön kettőt kellett volna sütnöm.

Megjegyzés: Ha nincs otthon repceméz - valószínűleg nincs sok akkora rajongója, mint én - akkor 4 evőkanállal tennék bele, de persze ízlés szerint lehet kevesebbet vagy éppen többet is használni.
Nem muszáj kakaós tésztát csinálni, akkor 19 dkg liszt megy bele.
Én most pároltam a tököt, mert szerintem az gyorsabb, de sült tökhúsból ugyan olyan finom és akkor a tejszínt akár el is lehet hagyni.

Hozzávalók 26 cm-es formához

Tészta
18 dkg liszt
1 dkg holland kakaópor
1 evőkanál házi vaníliás cukor
12 dkg vaj
5 ek hideg víz

A lisztet összekeverem a kakaóval és a vaníliás cukorral, belemorzsolom a vajat és kanalanként hozzáadom a vizet. Csak röviden összedolgozom, hogy ne melegedjen a kezemtől, összegombócolom, fóliába csomagolom és fél órára beteszem a hűtőbe.
Kinyújtom, kivajazott formába igazítom (a széle legyen olyan magas, mint a forma), megszurkálom, sürőpapírt teszek bele és valamilyen súlyt (babot, rizst, kavicsot valamit) és 180 fokos sütőben 10 perig elősütöm. (ez nálam most kimaradt sajnos, ezért hajlik be a széle)

Töltelék
1,5 kg sütőtök
1 dl tejszín
2 ek repceméz
1 tk őtölt fahéj
1/4 tk reszelt szerecsendió
1/4 tk gyömbérpor

A sütőtököt meghámozom, kiszedem a magokat, apróra kockázom és a tejszínben puhára párolom a fűszerekkel (vagy megsütöm, kivájom a húsát és elkeverem a fűszerekkel).

Hab
4 tojás fehérje
20 dkg cukor
2 csapott evőkanál kukoricakeményítő

A fehérjét félig felverem, kanalanként hozzáadom a cukrot miközben tovább verem. A végén hozzáadom a keményítőt és még azzal is kicsit tovább verem  a habot.

Az elősütött tésztára simítom a tölteléket, a tetejére kenem a habot és 25-30 perc alatt készre sütöm 180 fokon.
Langyosan vagy hidegen a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése