Oldalak

2012. május 23., szerda

Aszalt paradicsomos tarhonya



Szabadka és a piac. Tőlünk 100 km. A határon elég egy személyi igazolvány. 
Anyukám már úgy egy éve tervezi, hogy kimegy a szabadkai piacra vásárolni. Nade apu nem egy egyszerű eset, neki mindig dolga van. Főként lovazik. Így hárman mentünk húgommal.A kinti piac hatalmas. Lehet fizetni forinttal és néha még jobban is jár az ember, mint a dinárral. 
Van a piacon pénzváltó.
Általában az árak az itthoninak a fele, de nem a butik, hanem a kínai árakhoz képest.Ruhából van a legtöbb, de szinte bármit meg lehet kapni. Gyermekjátéktól a babakocsiig, csillártól a konyhafelszerelésig.Érdemes korán indulni, mert könnyű ottfelejteni magunkat. És mert a határon reggel kevesen vannak.
Mostanában az egyik kedvencünk lett ez a rizottó  módra készülő tarhonya. 
Még Eszter is kínosan ügyelt rá, hogy egy szemet se kanalazzon a földre belőle. 


A receptről pedig.

Gyors, egyszerű, olcsó. Mi kell még? Hát folyamatos kevergetés!

Hozzávalók
2 főre

1 kis fej (kb. 4 dkg) vöröshagyma
1 evőkanál olíva olaj
20 dkg tarhonya
7 dl húsleves
0,5 dl száraz fehérbor
5 dkg aszalt paradicsom
5 dkg parmezán sajt

A húslevest felmelegítem, az sem baj ha forr egy kicsit. Felaprítom az aszalt paradicsomot 2 - 3 mm - es darabokra. A hagymát apróra vágom és a kanálnyi olajon megdinsztelem. Hozzáadom a tarhonyát és kicsit megpirítom. Felöntöm borral és addig kevergetem kis lángon, amíg a tarhonya beszívja. Ekkor elkezdem merőkanalanként hozzáadni a húslevest, közben kevergetve várom, hogy beszívódjon. Amikor a húslevesnek kb. a felét elhasználtam, beleszórom az aszalt paradicsomot. Folytatom a húsleves adagolását és a keverést. A végén, amikor már levettem a tűzről hozzákeverem a sajtot. Azonnal tálalom.

1 megjegyzés: