Már régóta vágyakozva nézegettem a blogokon az otthon készített tésztákat. Közben kérdezgettem, kerestem, számolgattam, hogyan lehetne beszerezni egy jó minőségű tésztagépet.
A múlt héten anyukámmal beszélgetve valahogy szóba került ez a vágyam. Mire édesanyám elmondta, hogy neki van tésztagépe a padláson. Rögtön fel is mentünk érte. A lélegzetem is elakadt egy pillanatra, amikor megláttam, hogy nem is akármilyen, hanem egy Atlas, 3 plusz fejjel.
Ráadásul azt mondta anyukám, hogy hozzam el nyugodtan, mert ős mostanában úgysem csinál tésztát.
Mondhatom csak úgy repültem. :)
Másnap ebédre természetesen tésztát készítettem, az Atlasz géppel. :) Szélesmetéltet.
Nagyon hasznosnak találtam Wise Lady leírását a házi tészta készítéséről.
Szélesmetélt házilag
20 dkg liszt (BL 80)
2 közepes méretű tojás
A lisztet elkeverem a tojásokkal, amíg morzsás állagú lesz. Utána elkezdem gyúrni. Ha nem akar összeállni, megnedvesítem a kezemet és úgy gyúrom tovább. Addig kell gyömöszölni, amíg szép sima felszínű lesz a tészta. (Én itt kicsit csaltam, és mikor összeállt gombóccá, betettem a dagasztógépbe.)
Nem szabad hozzá sok vizet adni, mert a túl lágy tésztát nem lehet tésztagéppel nyújtani, vágni.
A kemény sima gombóccá formázott tésztát folpackba csomagolom és legalább 15 percet pihentetem.
Pihenés után három részre vágom. Mindhármat egyenként kinyújtom.
Először 1-es vagy 2-es fokozaton nyújtom, majd háromba hajtom, 90 fokkal elfordítom és megint kinyújtom. Ezt háromszor ismétlem, után magasabb fokozaton nyújtom, amíg elég vékony nem lesz.
Én a szélesmetéltet az én gépemen 6-oson nyújtottam.
Utána szétvégom a lapokat, olyan hosszúra, amilyen hosszú metéltet szeretnék, majd a metéltvágón áttekerve kész a szélesmetélt.
Én azonnal megfőztem, tehát kicsit megliszteztem minden adagot és egy tálba szedtem.
Meg is lehet szárítani, jól szellőző helyen, abroszon vagy konyharuhán (netán lepedőn) pár óra alatt megszárad.
Tejszínes, tonhalas tészta (2-3 főre)
szélesmetélt (házi, a fenti recept alapján kb. 25 dkg)
2 l víz
1 ek só
2,5 dl tejszín
késhegynyi bors és szerecsendió
só
1 nagy doboz tonhalkonzerv 130 g töltőtömegű
A tésztát sós forró vízben kifőzöm, leszűröm.
A tésztafőző edénybe beleöntöm a tejszínt, hozzáadom a szerecsendiót, borsot, megsózom.
Visszaöntöm bele a tésztát és alaposan összekeverem.
Végül leszűröm a tonhalat, villával szétnyomkodom, és a tejszínes tésztához forgatom.
A tészta felszívja a tejszín nagy részét és isteni krémes állagú lesz.
Petrezselyemmel tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése