Oldalak
2013. november 16., szombat
Hátszín Wellington módra
Múlt hét elején kivettünk a fagyasztóból egy adag marhahúst. Ez jelenleg 5 kiló vegyes húst jelentett.
Volt benne egy szép darab hátszín, rekeszizom, dagadó, csigolya és borda.
Rögtön kigondoltam, miket készítek belőlük.
A rekeszizmot és a dagadót apróra kockáztam és gulyás levest készítettem belőle.
A csigolyából húslevest, a bordából pedig balzsamos, répás sült oldalast készítettem.
A hátszínt felvágtam egyforma 15 dkg-os szeletekre, ebből készült az alábbi fogás.
Az inspirációt a Szakácsok könyve adta. A benne szereplő klasszikus Wellingtonhoz viszont bélszínre van szükség. Ráadásul a hús minősége is nagyon fontos. Nekem hátszínem volt, ráadásul nem is érlelt, és most nem is akartam érlelni, mivel már nem friss húsról volt szó. Ezért úgy döntöttem, hogy elősütöm a húst, a többi lépést viszont megtartom. Így lesz egy Wellingtonhoz hasonló finom főtételünk.
Hozzávalók személyenként
15 dkg hátszín
só, bors
1 evőkanál olaj
A hússzelet minden oldalát bedörzsölöm sóval és borssal. Forró serpenyőben olajon minden oldalát 1-1 percig sütöm. 1-2 evőkanálnyi vizet adok hozzá és lefedve puhára párolom. Végül a fedőt levéve zsírjára sütöm.
Gombaragu
mogyorónyi vaj
1/2 fej kicsi vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ág kakukkfű
1/4 babérlevél
56 dkg gomba
1 teáskanál tejszín
A vöröshagymát megpucolom, apróra kockázom, vajon üvegesre sütöm. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, babérlevelet, kakukkfű leveleit. A gombát félszer fél centis kockákra vágom, fedő alatt párolom a hagymákkal és a fűszerekkel. Csipet sóval ízesítem. Végül a tűzről levéve tejszínnel gazdagítom, majd visszatéve a tűzre felforralom. Hagyom kihűlni.
Snidlinges palacsinta
1 tojás
37,5 g liszt
50 ml tej
1 teáskanál finomra szelt snidling
1 teáskanál olaj
A fenti hozzávalókat összekeverve palacsinta tésztát készítek. Vékony lapos palacsintát sütök belőle.
25 dkg leveles tészta
2 szelet pármai sonka
1 tojás a kenéshez
A snidlinges palacsintára teszek 2 szelet pármai sonkát, rákanalazom a gombaragut és közepére teszem a húst. Becsomagolom a palacsintába, majd az így megtöltött palacsintát szorosan befóliázom. 1 órára beteszem a hűtőbe.
A leveles tésztából 3 mm vastagságú kerek lapot nyújtok. Kicsomagolom a fóliából a palacsintagombócot és sima felével lefelé a leveles tésztára teszem. Körben ráhajtogatom a leveles tésztát, középen összecsípem. Átfordítom, hogy az illesztés kerüljön alulra. 15 percre hűtőbe teszem.
Sütés előtt megkenem felvert tojással és középről indulva egy éles kés hegyével mintákat vágok a tésztába.
200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm.
Címkék:
gomba,
leveles tészta,
marha,
sonka,
Szakácsok könyve,
tejszín
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése