Oldalak

2016. január 10., vasárnap

Gyors bagett


Ha kelt tésztáról van szó, én a mai napig Limara Péksége receptjeire esküszöm. Tegnap láttam, hogy már kevés kenyerünk van, a férjem meg is kérdezte, hozzon-e a boltból. Mondtam neki, hogy nem kell, mert sütni szeretnék. Mivel már elmúlt délután négy, csakis valami gyors megoldás jöhetett szóba. Így esett  választásom az Egyszerű bagettre

Ezzel valóban 2 órán belül friss, forró bagetteket tehetünk az asztalra.
Külön élveztem, amikor a gyerekek kíváncsian kukucskáltak a konyharuha alá. Vagy amikor már a sütőben voltak a kenyerek, és meglátva a gyönyörűen szétnyílt vágásokat felkiáltottak: "Néz, milyen szép lesz!"

Az eredeti receptet az aktuális készleteimre szabtam.

3 db

40 dkg liszt (BL 55)
1 csomag porélesztő (25 g friss élesztőnek megfelelő)
2 dl víz
0,7 dl tej
1 púpos teáskanál só
2 evőkanál olaj

Én mindent a konyhai robotgépem táljába öntöttem, és a dagasztókarral kidolgoztattam a tésztát.
De természetesen kézzel is dagasztható. Akkor a lisztet és az élesztőt elkeverem, megy hozzá a só, olaj, majd a kezemmel keverni kezdem, és hozzáadom a tejet. Elkezdem dagasztani, közben több adagban beleöntöm a vizet is. Nem biztos, hogy mind kelleni, fog, de előfordulhat az is, hogy kevés ez a mennyiség. Addig dagasztom, amíg szép selymes, ruganyos tésztává áll össze, amelyik elválik a tál falától és a kezemtől is.
Letakarom konyharuhával, a pulton hagyom, és fél órát kelesztem.
Utána három egyforma részre osztom, gömbölyítem, hurkákat sodrok belőle, amelyeknek a két vége vékonyabb. Tepsire sorakoztatom őket, megint letakarva kelesztem a pulton fél órát.
Közben a sütőt bekapcsolom 200 fokra.
Lespriccelem a megkelt bagetteket vízzel, egy spricnis flakonból, vagy vékonyan megkenem a tojáskenő ecsettel. Pengével bevadgosom őket, majd betolom a sütőbe.
30 perc alatt szép pirosra sülnek.
Még forrón lespriccelem, vagy lekenem őket, hogy fényes, ropogós legyen a héjuk.

2 megjegyzés: