Oldalak

2012. szeptember 30., vasárnap

Grillázs


Az egyik leggyorsabban készülő és legegyszerűbb édesség.
Főleg, ha nem a hatalmas és díszes grillázstortákra vagy a szilveszteri cukormalackára gondolunk, hanem beérjük szögletes lapocskákkal.
Remek felhasználási módja a már említett diótöbbletnek.
Amint megtörték anyuék a tavalyi diót, máris elkezdett hullani az idei.
Megsúgom pénteken bejglit sütöttünk anyukámmal. Húgom meg is kérdezte "Szeptemberben bejgli?".  Én azt mondom miért ne? Már el is fogyott az egész.
Jövő hétre pedig baklavát tervezünk. ;)
Éljen a dió!

15 dkg dió
20 dkg cukor

 A cukrot egy vastag fenekű edénybe öntöm és kis lángon borostyán színű karamellt készítek belőle. Nem kell piszkálni, keverni vagy rázni.
Közben aprítógépben vagy zacskóban klopfolóval összetöröm a diót és előkészítek két sütőpapírdarabot (20x30 cm elég).
A kész karamellhez keverem a diót. A tűzről levéve azonnal az egyik sütőpapírra öntöm. Ráterítem a másik sütőpapírt és sodrófával gyorsan kinyújtom. Vigyázat nagyon forró!
Ha elég laposnak találom, azonnal lehúzom a felső sütőpapírt és késsel, pizzavágóval, derelyevágóval (esetleg sütikiszúróval) tetszőleges darabokra vágom. Hagyom kihűlni, utána ehető.
Érdemes rögtön dupla adagot készíteni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése