Oldalak
2013. január 4., péntek
Korhelylves
Újra főzök, így lesznek új bejegyzések.
Legutóbb ugyanis december 21. körül főztem. Utána jött egy baráti vacsora, majd anyukáméknál vendégeskedtünk. Szenteste előtt pedig bolond lennék főzni.
Karácsony után János nappal folytattuk az évet, szilveszterkor pedig egy igazán remek vacsorával zártuk, a helyi csárdában.
Az év első napján apósom hozott kóstolót az előző napi vacsorájából, ami olyan bőséges volt, hogy másodikáig kitartott.
Ez a leves is nagyapának köszönhető. Szilveszter este (készít)ettek valami hasonlót, és annyira szemléletesen mesélt róla, hogy rögtön megkívántam.
Szerencsére ez egy könnyen és gyorsan elkészíthető étel.
A virsliről csak zárójelben említenék annyit, hogy érdemes (legalább újévkor) kicsit többet rászánni. Én mindig a sertés húsból készülteket keresem, lehetőleg juhbélbe töltve, 0% baromfival. Sajnos minimum 1600-2000 Ft/kg. Nálunk itt kezdődik az igazi virsli kategóriája.
20 dkg füstölt szalonna
10 dkg vöröshagyma
1 evőkanál őrölt, édes nemes piros paprika
10 szem szegfűbors
4 cm gyömbér vagy 1 teáskanál porított
3 babérlevél
80 dkg savanyú káposzta
2 l víz
35 dkg tejföl
45 dkg virsli
A szalonnát fél centisre kockázom és közepes lángon egy nagy lábasban megpirítom. A vöröshagymát nagyon apróra vágom, a szalonnához adom és üvegesre sütöm. Leveszem a gázról megszórom pirospaprikával, beleteszem a babérleveleket, szegfűborsot és a hámozott 3 mm-esre karikázott gyömbért ( vagy gyömbérport).
A káposztát éles késsel kissé átvágom, hogy a szálak rövidebbek legyenek és könnyebb legyen a kész levest kanalazni. Ezután a lábasba teszem, felöntöm vízzel és visszateszem a tűzre. 10 percig forralom.
Kiveszek a levesből egy merőkanálnyi levet és alaposan elkeverem a tejföllel, így hőkiegyenlítek, hogy a tejföl ne csapódjon ki. Beleöntöm levesbe, elkeverem és újra felforralom.
Közben fél centis karikákra vágom a virslit.
Amint felforr a leves beleszórom a virslikarikákat és azonnal elzárom alatta a lángot. 2 percre lefedem, csak utána tálalom. Így a virsli roppanós lesz.
Friss kenyérrel és sok tejföllel kínálom.
Címkék:
babérlvél,
fűszerpaprika,
gyömbér,
káposzta,
sertés,
szalonna,
szegfűbors,
tejföl,
virsli
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
VálaszTörlésMamámnál ettem ilyen levest vagy 35 éve de az nem volt ilyen gazdag !
Én, a krémleveseken kívül, ezeket a jó sűrű leveseket preferálom. :)
VálaszTörlésLegutóbb gulyáslevest főztem. A férjem kóstolt. Szólt, hogy a hús már majdnem jó, mindjárt ehetünk. Csak csodálkozott, amikor rászóltam, hogy még csipetkét meg babot is teszek bele. :)