Oldalak

2013. január 15., kedd

Levendulás keksz


Még a nyáron nyílt egy új üzlet a városban. Csupa gasztrománnak való aprósággal van tele. Katie Alice porcelánok, mintás ruhaszalvéták, vászonba kötött kockás füzetek.
Ott vettem egy üveg szárított levendulavirágot.
Azonnal készítettem belőle levendulás cukrot, amit néha megkóstolok egy kiskanállal. Valójában meg bírnám enni az egész üveggel önmagában. :)
Nagyon finom egy pohár meleg tejbe, szirupnak palacsintára vagy sütemények tésztájába, krémjébe.
Nyáron még fagylaltot is szeretnék majd készíteni belőle.
Ez a keksz egy nagyon egyszerű és kellemes felhasználása a levendulának. A virág íze éppen csak érződik, egyáltalán nem tolakodó.

3 nagy tepsihez

30 dkg liszt
20 dkg puha vaj
8 dkg cukor
2 dkg levendulás cukor*
1 csipet sütőpor
1 tojás
1 evőkanál szárított levendulavirág

Elkeverem a cukrokat a vajjal és a tojással. A lisztet pedig a sütőporral és a levendulavirágokkal. Majd az egészet összekeverem. Folpackba tekerem és kb. 4 cm átmérőjű hengerré gurgatom. Hűtőbe teszem, amíg a vaj megszilárdul. Nagyjából egy órára.
180 fokra hevítem a sütőt. A tésztából 3 mm-es szeleteket vágok. 10-15 percig sütöm.
Rácson hagyom kihűlni.
Jól záródó fém vagy műanyagdobozban sokáig eláll(na, ha nem ennénk meg azonnal).

*Egy evőkanál szárított levendulavirágot 20 dkg porcukorral rétegezek üvegbe. Egy hét múlva kész  a levendulás cukor.
Ha a cukrot átszitálom, akkor a virágokat újra fel lehet használni levendulás cukor készítésére vagy süteménybe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése