Oldalak

2010. november 30., kedd

Vaníliás kacsamell mentás brokkolikrémmel

A Beatbullnál és Flat-catnél látott vaníliás sült húsról az jutott eszembe, hogy nekem ilyet ennem kell. Így hát felkerekedtem kacsát venni, ami nem is olyan könnyű feladat, ha az ember egy 30 ezres lakosú Békés megyei városban él. Megérte a szaladgálás, mert tökéletesen pucolt (nem tollas, nem tokos) szárnyast kaptam.
A férjem, nevezzük mostantól nevén, Barna elég érdekes véleménnyel bír a konyhai újításokkal kapcsolatban. A vaníliás hús ötlete például meg sem lepte, bezzeg a csilis csoki hallatán teljesen kiakadt, hogy ő azt meg nem eszi. Szerencsére Szilárd a fiam sokkal egyszerűbb eset. Neki mindegy mi van a tányérom, 5 perc alatt eltünteti és kijelenti, hogy nagyon szereti, esetleg kér is még.
A lényegre visszatérve Barna áldásával és közreműködésével (ő vette a vaníliát) megcsináltam a saját elképzelésem szerint és hihetetlen finom lett. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy Beatbull írása az alacsony hőfokon sült húsokról nagyon hasznos.
A köret 15-20 perc alatt készül el, tehát bőven van időnk megcsinálni, amíg a hús sül. Ezt a szükség és a gyorsaság ihlette. Mivel apósomtól kaptunk egy bő kosárnyi friss zöldséget, (közte 2 nagy brokkolit is) őrületes zöldség feldolgozásba és fagyasztásba kezdtem. Az eredmény 3 adag vegyes zöldségkrémleves a fagyasztóban, még 2 féle a hűtőben és sok hámozott- darabolt zöldség lefagyasztva, na meg a friss saláták.
Most befejezem a litániát és jöhet a recept.

1 és fél főre

fél bőrös kacsamell filé (~35 dkg)
1 rúd vanília
őrölt fekete bors
néhány csepp citromlé
1 kk olaj

1 fej brokkoli
1 csapott kiskanál só
bő marék friss mentalevél

A vaníliarudat hosszában ketté vágom és belsejével felfelé egy fedeles hőálló tál aljába teszem. A sütőt előmelegítem 100 °C-ra. Először alaposan megtisztítom a kacsa bőrét, ha kell (általában kell, nekem most kivételes szerencsém volt) leszedem a maradék tollat és az esetleges tokokat. Lehártyázom a húst, megmosom hideg vízzel és papírtörlővel szárazra törlöm. Egy teflon serpenyőben kevés olajat hevítek és a már forró olajba teszem a kacsamellet a bőrös oldalával lefelé. 2-3 perc alatt kisül a zsírja, ekkor megfordítom és a másik oldalát is megpirítom. Sütés közben mindkét oldalát megszórom kevés őrölt fekete borssal. Amikor ez kész átteszem a kacsamellet a vaníliarudakra, és lefedve a sütőbe rakom, 45 percig sütöm, utána forró sütőben még 5 percig pihentetem.

A brokkolit megmosom, lecsepegtetem. Levágom a leveleket és szárakat. A brokkolirózsákat egy csapott kiskanál sóval és annyi vízzel, ami éppen ellepi felteszem főni. Ha megpuhult egy bögrébe leöntöm a főzővizet és várok pár percet, amíg hűl (hideg vizes lemosással gyorsítható a folyamat, ha valaki siet). A brokkolit botmixerrel pürésítem, ha kell még hígítani, krémesíteni teszek hozzá a főzővízből. A mentaleveleket lecsipkedem a szárról és a brokkolipürébe szórom, majd újra a botmixer következik.
Melegen mentalevélkével díszítve tálalom.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép zöld lett a brokkolipüréd, gondolom leginkább a mentának is köszönhető. Örülök, hogy hasznát vetted a húsokról szóló írásomnak ;)

    A pürénél én a főzővízbe általában bele szoktam dobni még egy gerezd fokhagymát is. Főzés közben elfő a fokhagyma erőteljes íze belőle, így belepürésítve a brokkoliba (vagy zöldbabba, petrezselyemgyökérbe stb.) már csak enyhe fűszerként van jelen. Egyébként a brokkoli szárát is belefőzheted - kicsit világosabb pürét kapsz ezáltal, de a szárának enyhén karalábés íze kis aromabeli színt is visz a pürébe.

    VálaszTörlés
  2. Kösznöm!:) Sok írásodnak hasznát veszem! :)
    A fokhagymás tanácsot megfogadom! :) A brokkoli szárát pedig azért nem főztem bele, mert szegény brokkoli már két napja a hűtőben ült. Így nem találtam elég frissnek.

    VálaszTörlés