Oldalak

2011. október 13., csütörtök

Rizskoch




Azt hiszem annál nagyobb dicséret nem érhet egy háziasszonyt sem, amikor a férje (vagy vendége), azt mondja az ételre, hogy még annál is finomabb, amit az anyukája készít.
Büszkén hallottam, amikor Barna ezt mondta a rizskochomról.
Nem száraz, nehéz téglaszerű sütemény lesz, mint a menzán, hanem egy nagyon könnyű, felfújt.

Hozzávalók 30x18 cm-es tálhoz

25 dkg rizs
1 l tej
10 dkg cukor
4 dkg vaj
1 ek liszt
3 nagy, egész tojás
vaj és zsemlemorzsa

A rizst a tejjel és cukorral fel teszem főni, mikor felforr lefedem és letekerem takarék lángra. Néha megkeverem. Amikor a rizs közepe még kemény, de már félig megfőtt elzárom alatta és fedő alatt hagyom, hogy teljesen megpuhuljon és beszívja az összes tejet.
Megvárom, amíg langyosra hűl, akkor hozzákeverem a kis kockákra vágott vajat, lisztet és a tojások sárgáját. A tojások fehérjét kemény habbá verem. A hab harmadát hozzákeverem, a maradék habot két részletben óvatosan forgatom hozzá. Egy kivajazott, morzsával vékonyan megszórt tálba öntöm. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 percig sütöm, vagy amíg a teteje kezd megpirulni. Lekvárral tálalom.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése