Oldalak

2011. március 30., szerda

Natúr joghurt házilag

Van egy lázas köhögős féléves babám. Egy egészséges majdnem 3 évesem. És hozzá 20°C ragyogó napsütéssel. Még szerencse, hogy vannak papák, meg mamák, akikkel ki lehet menni, amíg anya odabent ápolgatja húgocskát. Így biztos a napi szalma és széna adag mindenütt. Jut a cipőkbe, zsebekbe és a lakásba is bőven. :) Szívem szerint én is egész nap kint lennék.
Na majd, ha Eszter meggyógyul.
Addig pedig marad a virrasztás.
Három alvás nélküli éjszaka után voltam olyan arcátlan, hogy nem engedtem be a kéményseprőt. Na nem az ellenőrzés tartóztatott. Mégcsak nem is a fizetendő díj. Egyszerűen a kormász bácsi maratoni telefonmagyarázkodásba bonyolódott, Eszter pedig odabent sírva fakadt. Így a kapuból fordultam vissza. Gondoltam majd csenget, vagy szimplán bejön a nyitott kapun. Erre elment. Nem aggódok. Legkésőbb két hét múlva visszajön és kéri a bérét.

A nap jótéteménye pedig Anyukámtól van. Kaptam tőle egy üveg saját készítésű natúr joghurtot. Nagyon finom! Az előállítása pedig gazdaságos és egyszerű.
Én rengeteg joghurtot felhasználok kenyerekbe, öntetekbe, szendvicskrémekbe.

1 liter joghurthoz

1 l házi (!) tej
2 kanál élő flórás joghurt

A legnehezebb feladat a megfelelő tej beszerzése. A dobozos tejek nem alszanak meg, tartósítva vannak és még a zsírtartalmuk is szabályozott. Az UHT-ról meg ne is beszéljünk. egyszer sikerült kifognom egy olyan dobozos tejet, ami felbontva 2 hétig bírta és semmi baja nem lett. Tej volt?
Nálunk vannak tej automaták, ahol a termelői tejet pénzbedobással lehet kinyerni a gépből saját flakonokba. Ez a tej tökéletesen megfelel a célnak. Gondolom máshol is vannak ilyen szerkentyűk.

A tejet felforralom és lehűtöm körülbelül 40°C -ra. Két 5-7 dl-es befőttes üveg aljába teszek egy-egy kanál joghurtot, ráöntöm a tejet és langyosan tartom nagyjából 4 órán keresztül.
Anyu ezt úgy oldotta meg, hogy a mosogatóba engedett 40
°C -os vizet, beleállította a készülő joghurtot, és amint észrevette, hogy már nagyon kihűlt újra felengedte a kagylót meleg vízzel. Állítólag a szárazdunszt is jól működik, amikor becsavarjuk az üvegeket valami meleget tartó anyagba, mondjuk törölközőkbe.
Végül hagyom kihűlni. A kész joghurtot hűtőben tárolom.
Megjegyzés: A következő adag joghurthoz már nincs szükség bolti joghurtra, mert használhatjuk az általuk készítettet. Feltéve hogy félre tudunk tenni belőle, mielőtt elfogy.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése